Annons

Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Västmanland är Sveriges starkaste exportlän utanför storstäderna – tack vare ABB

Bara Stockholm, Göteborg och Malmö producerar och exporterar varor för mer pengar än Västmanland – och det är ABB som gör hela skillnaden.

ABB Sveriges huvudkontor i Västerås.

Annons

2016 exporterades varor producerade i Västmanland för drygt 40 miljarder kronor. Det ger länet en delad fjärdeplats i landet (tillsammans med Jönköping) efter de tre storstadsregionerna kring Stockholm, Göteborg och Malmö.

Varuexporten från Västmanlands län motsvarar drygt 3 procent av den totala svenska varuexporten.

– Vi ligger bland de främsta i Sverige vad gäller varuexport. Efterfrågan från omvärlden har stärkts och Västmanlands företag är i ett bra läge. Det är positivt, säger regionstyrelsens ordförande Denise Norström (S), i ett pressmeddelande.

ABB är Västmanlands i särklass största företag med en omsättning på 35 miljarder kronor. Tvåa på listan är Systemair med en omsättning på omkring 6,1 miljarder kronor och på tredje plats återfinns Bombardier med en omsättning på cirka 5,7 miljarder kronor.

Annons

Annons

Sammanställningen från länsstyrelsen innefattar dock inte Seco Tools i Fagersta på grund av att företaget ingår i en koncern med huvudkontoret i ett annat län. Secos omsättning skulle placera företaget tvåa på Västmanlands lista.

Läs mer: ABB:s teknik ska koppla samman England och Frankrikes elnät under havsytan

Totalt finns 18 företag i Västmanland med miljardomsättning – det är den sammanlagda industrityngden i Västmanland som ger fjärdeplatsen på exportlistan. Bakom dessa exportvaror finns i hela länet en tillverkande industri och underleverantörer inom bland annat automation, tillverkningsutrustning och energi, IT- och utvecklingskonsulter och järnvägs- och fordonskomponentföretag.

Läs mer: ABB tänder lamporna i Trump Tower

Varuexporten domineras av länets stora företag (fler än 250 anställda). De svarade för 34 miljarder av länets totala varuexport. Men länets små företag (1-9 anställda) går kraftigt framåt: 2016 exporterade de varor för mer än en miljard. Det är nästan dubbelt så mycket jämfört med 2015.

Annons

Varuexporten är mycket viktig för länets ekonomi och den svarade för 45 procent av bruttoregionalprodukten, långt över snittet i riket. Varuexporten i förhållande till befolkningen är hög och förra året exporterade varje västmanlänning varor för 150 000 kr. Endast Kronobergs län ligger högre.

Annons

Västmanlands viktigaste exportländer är Kina, Frankrike, Tyskland, Storbritannien och USA. De svarar tillsammans för omkring en tredjedel av varuexporten.

– Den här utvecklingen visar att de insatser vi gör för att få ökad export hos länets mindre företag verkligen har en effekt, som att samla ett internationaliseringsråd inom Affärsplan Västmanland. Detta ska vi bygga vidare på och lyfta ännu mer, säger Maria Linder, regional utvecklingsdirektör på Region Västmanland.

Läs mer: ABB digitaliserar viktig kraftanläggning i USA


Anders Edström

021-19 92 25
anders.edstrom@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan