Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Köping

Insändare
Nej till vindkraft i Bergslagsnaturen

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Sveaskog borde inte arrendera ut sin skog till vindkraftsprojekt, anser insändaren.

Bild: Anders Brage

Annons

Jag skriver det här därför att jag upplever en vanmakt och oro över utvecklingen att anlägga storskalig vindkraft i de tills nu relativt orörd storskogsområde i den så känsliga Bergslagen med dess stora naturtillgång. Stor oro över att se att det finns så lite kunskap, omsorg och framtidssyn på hur vår natur bör omhändertas för framtida generationer.

Annons

Bergslagen är skogrik och därmed rik på mångfald av både växter och djur. Att bryta nya vidsträckta områden kommer med all sannolikhet att påverka naturen på många sätt. Även sådant som är svårt att förutse.

Jag har inte på något vis sett några som fysiskt besökt området runt om och visuellt gjort noggranna mätningar och iakttagit den rådande naturmiljön. Att acceptera exploatörernas förslag ”bara så där” utan omfattande undersökningar är att våldföra sig på naturtillgångarna. I området finns många små och medelstora sjöar med stora våtmarker runt om. Här mellanlandar varje höst tusentals fåglar på deras sträck söderut. De äter upp sig här för att orka fortsätta sin färd. Hur kommer de här fåglarna att klara av vindkraftparker i deras färdriktning? Var kan de hitta en trygg plats att landa på? Vindkraftparkerna kommer att skära av deras färdriktning helt och hållet. Det måste finnas områden som går att exploatera som påverkar naturmiljön mycket mindre.

Annons

I Bergslagen finns sedan tidigare ett stort vägnät med både små och stora vägar och skulle, som jag kan se det, vara ett alternativ att se över som möjlig väg att gå. Att bryta skog längs befintligt vägnät borde vara av stort ekonomiskt intresse. Då göms heller inte vindindustrin undan från gemene mans ögon. Det är i tätorterna som elanvändningen är som högst och borde därför också åskådliggöras där den syns bäst och påverkar naturen minst.

Djurlivet längs vägarna kan skyddas i och med att det stängslas runt vindkraftområdena om de anläggs där. Inga nya vägar behöver anläggas utan de befintliga kan användas. Dessutom så koncentreras mikroplastavfallet mer inom samma område som biltrafiken redan orsakar. Det gäller att minimera än att plussa på miljögifterna. Det går inte att ställa den ena miljöboven i paritet med en ny utan det är det sammantagna avfallet som måste minimeras. Infraljudet som skadar samlas där det redan förekommer oljud som från trafiken. Statens egna skogsbolag borde ta sitt ansvar och inte arrendera ut skogsmarken och därmed inte längre ha det övergripande miljöansvaret. Annmarie

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy