Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Arboga

Insändare
Äldre och anhöriga i Arboga drabbas

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Arboga kommun satsar mycket mindre på äldreomsorg än snittet och minst i länet, påpekar insändaren.

Annons

Flera anhöriga har uttryckt sin oro över de brister som deras nära och kära får leva med i den kommunala äldreomsorgen.

För att lyssna till deras berättelser inbjöd vi till ett möte. Ett trettital personer mötte upp och där fick vi höra deras vittnesmål om långa väntetider för att få hjälp, för många olika personalkontakter, brister i kompetens och språk. Men framför allt brister i resurser för att kunna möta personalens ambitioner om att kunna skapa trygghet och en bra vård.

Annons

Annons

I en jämförande statistik i databasen KOLADA (som utges av rådet för kommunala analyser) visar det sig att Arboga satsar mycket mindre än andra kommuner på sin äldreomsorg. I förhållande till genomsnittet för alla kommuner i landet saknas det 30 miljoner kr per år. I jämförelsen med länets kommuner blir skillnaden ännu större och i förhållande till Köping saknas det över 50 miljoner kr. Ingen annan kommun i vårt län satsar mindre än Arboga.

Arboga har en åldrande befolkning och en ökning av resurserna med 30 till 50 miljoner skulle räcka till att utöka personalen med mer än 50 personer. Det är en förstärkning som skulle märkas och den skulle ge en stor förbättring av förutsättningarna att bedriva vården och omsorgen för våra äldre.

Det kan inte vara rimligt och rätt att anslagen till äldreomsorg ska vara så mycket sämre än genomsnittet för landet och ännu värre i jämförelsen med länet. Arbogas äldre och deras anhöriga förtjänar en bättre äldreomsorg.

S-veteranerna  Berit Oscarsson, P-O Nilsson, Elsy Harryson

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy