Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Insändare
Har vården inte läst FHM:s prioriteringsordning?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Den som har nedsatt immunförsvar, exempelvis cancerpatienter, ska inte behöva vänta 6 månader på boosterdosen, skriver insändarskribenten.

Bild: Gunnar Stattin

Annons

För personer med nedsatt immunförsvar till följd av behandling eller sjukdom rekommenderar Folkhälsomyndigheten i sina egna skrifter att dessa personer ska erbjudas en extrados vaccin 2 månader efter sin andra spruta. Det är alltså så att personer med extra nedsatt immunförsvar ska ha fått sin påfyllnadsdos/boosterdos redan och de ska inte behöva vänta tills 6 månader har gått.

Annons

Denna rekomendation inleddes i september 2021. Nuvarande vaccinationsordning är inte exakt vad FHM rekommenderar, trots detta finns ingen av denna information inom vården eller på 1177 utan endast i FHM publikation ”En extra dos vaccin mot covid-19 rekommenderas vid immunbrist” som utgavs 31/8-2021 där FHM tydligt informerar: Folkhälsomyndigheten rekommenderar att en extra dos covid-19-vaccin kan ges till individer med ett nedsatt immunförsvar orsakat av en sjukdom eller behandling, i samråd med behandlande läkare. De patientgrupper som omfattas av rekommendationen om en extra dos specificeras i detta beslutsunderlag. Rekommendationen gäller från och med 1 september 2021 och omfattar individer som är 18 år eller äldre.

Annons

Den samlade evidensen hittills, talar för att individer med en medfödd eller förvärvad immunbrist har nytta av en extra dos covid-19-vaccin. Studier visar att dessa grupper ofta får ett sämre antikroppssvar av två doser covid-19-vaccin än motsvarande friska kontrollgrupper. En extra dos av ett covid-19-vaccin skulle kunna stärka skyddet mot covid-19 i form av ökade antikroppsnivåer och sannolikt även en ökad cell-medierad immunitet hos många individer med ett nedsatt immunförsvar. Den extra dosen bedöms kunna ges åtta veckor eller senare efter dos två.

Frågan är, varför informerar och agerar inte vården i linje med detta underlag? Ung och cancersjuk

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy