Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Kungsör

Insändare
Kungsör bidrar till demokratin

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Kungsörs kommun deltar i ett kommunalt partnerskap för demokrati, något man vill uppmärksamma på den internationella dagen för mänskliga rättigheter (den 10 december).

Annons

Vi lever i en tid med krympande demokratiskt utrymme. Coronapandemin riskerar att kasta oss årtionden tillbaka avseende mänskliga rättigheter runt om i världen. Arbetet med att stärka och försvara demokratin måste ständigt vara närvarande. Det är avgörande med välfungerande demokratiska institutioner på lokal nivå. Här har Kungsörs kommun med sina erfarenheter valt att göra skillnad i världen genom ett kommunalt partnerskap!

Annons

Den internationella samarbetsformen ”kommunala partnerskap” finansieras av Internationellt Centrum för Lokal Demokrati, ICLD, en ideell förening som arbetar för stärkt lokal demokratiutveckling i världen. ICLD bygger vidare på kunnande och erfarenheter från svenska kommuner och regioner.

Ett kommunalt partnerskap innebär att en svensk kommun eller region tillsammans med en internationell motsvarighet arbetar med en gemensam utmaning. Här kan svenska kommuner och regioner göra skillnad i världen samtidigt som de själva får del av nya metoder, kunskap och verktyg genom det globala utbytet. Exempelvis finns partnerskap som fokuserar på miljöåtgärder som skapar renare närmiljöer, arbetar för ökad medborgardialog eller ungdomsinkludering. Alla partnerskap har gemensamt syfte – att stärka den lokala demokratiutvecklingen.

Annons

Så har också Kungsörs kommun sett de fördelar ett sådant samarbete kan ge och valt att ingå partnerskap med Rufunsa i Zambia, på temat ungdomars deltagande i utveckling av lokal demokrati.

”I Kungsör har vi ett stort behov av att utveckla den demokratiska arenan. Att nå framgång i detta bygger på ungdomars framtida engagemang i det demokratiska systemet. Vi som arbetar i demokratins tjänst behöver bjuda in till dialog och medbestämmande på alla nivåer för att påminna oss om vilka vi finns till för och säkerställa att vi som förtroendevalda tar kloka beslut. Alla vuxna i samhället behöver agera förebilder och skapa förutsättningar att tillsammans med ungdomarna lära oss och förstå hur vi kan bevara demokratin och förverkliga mänskliga rättigheter. Att tillsammans med en kommun med liknande utmaningar men med helt andra förutsättningar i en annan del av världen få göra detta är en unik möjlighet som vi självklart vill ta tillvara”, säger Mikael Peterson, kommunstyrelsens ordförande Kungsör

Annons

Ensam är inte stark. Därför har Kungsörs kommun valt att arbeta för att stärka demokrati och mänskliga rättigheter både hemmavid och i andra delar av världen. Tillsammans skapar vi en bättre värld!

Josephine Härdin

kanslichef Kungsörs kommun

Johan Lilja

generalsekreterare ICLD

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy