Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Köping

Insändare
Inte någon annanstans heller

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Faunapassagen vid Gisslarbo lyfts fram i insändaren som ett exempel på att det visst finns vattenkraft i våra trakter.

Bild: Alexandra Edman

Annons

Om jag förstår Thommy Brännströms insändare rätt i Bbl/AT 10/12, så får Köpingsborna skylla sig själva när flera vindkraftsexploatörer vill bygga i Köpings kommun. Detta för att vi inte protesterade mot vattenkraftsutbyggnaden i Norrland under 1950-talet.

Nu säger Thommy själv att han är inflyttad norrifrån, men det är lite synd att han inte känner till att Hedströmmen med biflöden har minst 5 vattenkraftverk bara i Köpings kommun. Dessutom har Länsstyrelsen delat ut pris till faunapassagen som precis invigts i Gisslarboån, som verkar för att återskapa djurlivet längs vattenvägarna. Tittar vi historiskt så har Hedströmmens vatten utnyttjats industriellt minst sedan den första av många hammarsmedjor anlades under tidigt 1500-tal, vid byn som idag heter Bernshammar.

Annons

Annons

Däremot får vi ofta höra kommentarer norrifrån att vi inte får tillåta samma utbyggnad av vindkraft här då anläggningarna förstör lokalmiljön!

Det är också tydligt att vindkraften redan är överetablerad eftersom elpriserna till och med kan bli negativa när det blåser, men när det inte blåser slår vi prisrekord gång på gång. Då är det knappast fler vindkraftverk som behövs, utan snarare något som kan ge ström när det inte blåser. Den planerade utbyggnaden av vindkraften kommer inte på något vis att främja den inflyttning av kompetens som industrin och näringslivet i Köpings kommun så väl behöver. Det är också värt att påpeka att idag finns det tre campingplatser i direkt anslutning till Tretjärnsberget, Stockholms närmaste vildmark. Satsa i stället på att främja och utveckla vildmarksturismen i området, som trots Thommys påstående är livfull, men riskerar att ödeläggas av vindkraftsplanerna.

Niklas Holmström

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy