Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Arboga

Insändare
Bankchefen har också medborgerliga rättigheter

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Inte vilken medborgare som helst. Sparbankens vd Mikael Bohman, som det handlar om, ses här tillsammans med ledande KAK-politiker som Pelle Strengbom, Elizabeth Salomonsson och Anders Röhfors. Med på bilden längst till höger finns även Lars-Erik Wige, styrelseordförande i Sparbanken Västra Mälardalen. Fotograf: Sofia Axelsson.

Annons

Fråga till journalisten Anders Brage i anledning av din krönika den 22 december 2021

När upphörde kommunmedborgarnas rättighet att påverka en av dem vald politiker? Eller handlar din upprördhet om vem som kontaktade politikern och vad den har för yrke och kanske påverkansgrad?

Annons

Frågan handlar väl snarare om politikernas skyldighet att lyssna på sina medborgare och sedan rösta efter egen omdöme.

Demokrati var ordet, sa Bull.

Att klandra medborgaren som du gör i din krönika tyder verkligen på dåligt omdöme.

Ingvar Backman

medborgare i Arboga

Svar direkt:

Absolut, Ingvar Backman, är det så att alla, även en bankchef, har rätten och möjligheten att påverka den förda politiken i en kommun genom att till exempel gå med i ett parti. Man kan också uppvakta en politiker och tala om vad man anser.

Annons

Problemet i fallet med bankchefen som ringer upp en politiker och talar om att han anser att ett kommande beslut om att inte tillåta rivning vid Västerlånggatan ”skulle stoppa Arbogas utveckling” är att han har oproportionerligt stor tyngd bakom sina ord. Han är vd i regionens största bank med en omsättning på tio miljarder kronor. (Arboga kommun omsätter mindre än en miljard). Han är ordförande i Västra Mälardalen i Samverkan. Han går som barn i huset på rådhuset och sitter i regelbundna möten med toppolitikerna i olika samverkansorgan.

Du har ju egentligen redan besvarat din egen inlaga när du i frågeform föreslår att det handlar om vem som kontaktar politikern och vilken påverkansgrad vederbörande har. Det är en exakt sammanfattning av min sakframställan.

Har man den typen av maktposition bör man nog avstå från just den typen av direktkontakt med en fritidspolitiker. Det är det jag menar med ”moralisk kompass och känsla för gränssättning”.

Det handlar inte om att jag vill förvägra Mikael Bohman hans medborgerliga rättigheter. Jag skulle rent av vilja drista mig att framkasta att sagde bankdirektör näppeligen saknar möjligheter och tillfällen att tala om för de folkvalda vad han anser i olika frågor.

Annons

Men när en maktens grå (eller orange) eminens ringer till en fritidspolitiker för att påverka ruckas själva grundvalen till sann demokrati; att allas röster är lika mycket värda.

I och med det samtalet avstod i det aktuella fallet en folkvald politiker från att rösta.

Det är inte otillåten påverkan, men det är otillbörlig påverkan.

Det är inte olagligt, men det är illavarslande.

Anders Brage

reporter

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy