Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Kungsör

Insändare
Skolan och Socialdemokraterna

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Göran Persson pekas i insändaren ut som ansvarig för att staten släppte kontrollen över den svenska skolan. Foto: Janerik Henriksson /SCANPIX

Annons

I tidningen Bbl/AT den 20/12-2021 kunde vi läsa en partipolitisk insändare av Pia Nilsson (S) och Lina Axelsson Kihlbom (S). Pia flerårig riksdagsledamot och Lina som ny skolminister. Bägge med god erfarenhet av hur det gick till när den svenska skolan kommunaliserades och då staten helt släppte greppet om en god skola. En skola som var i toppklass togs bort av dåvarande Göran Perssons regering. Man införde konkurrens mellan skolor och kommuner och den gamla kontrollen över skolan försvann under en socialdemokratisk ledning.

Sedan dess har skolan i Sverige blivit sämre rent resultatmässigt och det hjälper inte att fuska till sig högre jämförelsebetyg enligt PISA där olika nationers elever jämförs rent kunskapsmässigt. Skolans elever presterar sämre idag än vad man gjorde innan denna genomgripande och förödande Socialdemokratiska reform. Jag förstår att Pia och Lina är fyllda av ånger för tidigare felaktigt fattade beslut.

Annons

Annons

Att Pia och Lina ångrar sig idag kan vi förstå men tro inte att en socialdemokratisk samhällskontroll är detsamma som demokratisk kontroll av vårt utbildningssystem. Den nuvarande ordningen med hur skolan sköts är inte alls odemokratisk eller bortom all kontroll som Pia och Lina tycks vilja få oss att förstå. Tvärtom så råder det full demokrati när det gäller hur skolan sköts och hur skolor växer fram. Det är till och med full samhällskontroll över hur vinster i skolan skall användas och fördelas. Det är till och med krav på att skolan drivs med vinst annars dras tillståndet in för att bedriva en skola. Bristande kontroll finns dock inom den profession som leder dagens skolor. Barn och Utbildningsnämnder saknar i många stycken både kompetens och grundläggande målbild för att kunna värdesätta en bra skola.

Den fråga som givetvis alla kan känna med i Pia och Linas insändare är att förbjuda kriminalitet och extremism med skola som täckmantel. Här har vår samhällsdemokrati mycket kvar att rensa upp eftersom vi dagligen kan läsa om penningtransaktioner från skolpengar som går till klaner i fjärran länder som ingen verkar kunna sätta stopp för.

Pia Nilsson har tidigare predikat för världens lägsta arbetslöshet – vad fick vi efter hennes alla är i tunga riksdagsutskott? Nu ska hon och Lina ”vända på varje sten” för att finna…vad då? Hoppas de finner en tydlig spegel så att de kan se sig själva när ansvarsfrågan ställs. Vem bär ansvaret för skolans kommunaliseringsreform? vem bär ansvaret för PISA -resultaten? vem stod vid rodret och styrde när skolan blev sämre?

Thomas Andersson, Kungsör

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy