Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Arboga

Insändare
”S-veteranerna”, jag saknar era svar om finansiering

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Insändarskribenten vill få besked om finansiering av äldreomsorgen så att vederbörande kan rösta rätt i höst. Foto: Sören Andersson / TT

Annons

Jag är pensionär, vilket betyder att jag kommer, snarare förr än senare, att behöva ta del av den omsorg vi alla mer eller mindre, kommer behöva. Jag har också för avsikt att nyttja min rösträtt i september i år.

Därför ställde jag frågan om var resurserna finns som ni anser skall tillföras äldreomsorgen? Ni löste min fråga genom att hänvisa till majoritetens ansvar.

Annons

Ja, dom har ett stort ansvar och vi är säker många som har synpunkter på vilka frågor som är viktigare än andra, beroende på var i livet vi befinner oss. Men oppositionen har också ett ansvar att förmedla trovärdiga, genomförbara förslag för kommuninnevånarnas bästa. En opposition (ligger i namnet) har som uppgift att komma med egna förslag om den anser att majoriteten inte levererar. Men även dessa bör vara finansierade, antingen genom en omfördelning av befintliga medel eller tillskjutande av nya, (skattehöjning). Så ser tillvaron ut i såväl kommun/region som riksdag. Något vi fick erfara när regeringens höstbudget inte fick gehör i riksdagen utan oppositionens.

Annons

Med andra ord, varför har inte S presenterat en alternativ budget där äldreomsorgen får de ”saknade” medel ni säger är nödvändiga? Ni säger också att en stor del av resurserna kommer att i framtiden behöva läggas på lokalkostnader då tillskapande av nya byggnader för bland annat äldreomsorgen tillkommit. Den investeringen stod även S bakom och ville dessutom ha ytterligare 20 platser. Om ni skulle få kommuninnevånarnas stöd för kommande mandatperiod, har även ni dessa kostnader att beakta eller hur?

Min ytterst egoistiska fråga är, om S skulle komma till makten, kommer resurserna att finnas som ni säger behövs för äldreomsorgen och hur ska den finansieras? ni signalerar att en omfördelning skulle kunna ske, utefter att skolans elevunderlag minskar i förhållande till äldreomsorgens åldersgrupp ökar. Jag tror inte att den verksamheten anser sig kunna avvara resurser i den storleksordning ni talar om per år. Om ni tänker höja skatten för att netto kunna skjuta till dessa resurser, då kanske min något begränsade plånbok behöver förstärkning för att jag ska kunna betala och göra rätt för mig? Därför är det viktigt för mig, innan valet att veta: Vem kan jag lita på?

Observatör

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy