Annons

Annons

Annons

Annons

ledare liberalKriget i Ukraina

Europa står vid avgrunden

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Ryssland har invaderat Ukraina. Rök stiger från en ukrainsk luftvärnsbas i Mariupol efter en rysk flygattack.

Bild: TT

Annons

Förhoppningarna om fred i vår tid har än en gång grusats. Den 24 februari 2022 vaknade Sverige upp till krig i Europa. Likt den 1:a september 1939 har freden krossats av en aggressiv diktators oprovocerade anfall mot en självständig och fredlig europeisk stat.

Då, när Hitler anföll Polen, ställde sig Sverige neutralt. Det får vi inte göra den här gången.

“Ett nytt och mörkt kapitel i Europas historia har inletts”, konstaterade statsminister Magdalena Andersson (S) under en presskonferens på torsdagsförmiddagen och meddelade att Sverige ska utöka sitt stöd till Ukraina. Hon uteslöt inte export av vapen, men sa samtidigt att “olika länder har olika tradition av hur man ger stöd och olika saker man är bra på”. Tyvärr har Sverige ingen stolt tradition.

Annons

Under andra världskriget såg vi på medan Hitlertyskland invaderade grannland efter grannland, inte ens när Norge anfölls kom Sverige till undsättning. Det hade såklart sina fördelar att vi höll oss utanför kriget, norska motståndsmän kunde till exempel operera från Sverige. Men det är att lura sig själv att tro att det inte hade varit till större hjälp om Sverige gått in i kriget på våra grannländers sida. Att vi inte undsatte våra vänner i nöd kommer alltid att vara en skam, en fläck på Sveriges banér. Låt oss inte göra om samma misstag.

Annons

Ryssland har under flera år blivit allt mer aggressivt. Från invasionen av Georgien 2008, via anfall och annektering av Krim och delar av östra Ukraina 2014, till storskalig invasion av Ukraina 2022. Varför? För att både Ukraina och Georgien vill bli medlemmar av NATO och EU. Putin har i både tal och handling gjort klart att Ryssland inte accepterar en världsordning där små stater självständigt får välja samarbeten och allianser.

Situationen är mycket farlig, vilket inte minst underströks av att den ryske presidenten i uttalanden under torsdagsmorgonen hotade med kärnvapenkrig om någon kommer till Ukrainas undsättning. Det är tydligt att Putin är en galen man med en förvrängd världsbild som inte skyr några medel för att få sin vilja igenom.

Men om vi inte stoppar Putin i Ukraina, när ska vi stoppa honom? I Lettland? I Estland? I Finland? I Sverige?

Oavsett hur vi agerar måste det svenska samhället förbereda sig på flyktingströmmar. Migrationsverket behöver se till att det finns bostäder till dem som kommer. Västerås skolor måste förbereda sig på att ta emot ukrainska elever. Föreningar och civilsamhälle behöver fundera på hur man kan få ukrainare som kommer hit att känna sig välkomna.

Sverige är ett litet land som inte ensamt kan stå emot Ryssland. Det kan inget annat europeiskt land heller. Men tillsammans är vi starka. Det är nu vi måste visa det.

Bärgslagsbladet – Arboga Tidning 24/2 2022

LÄS MER: Därför är ledaren osignerad

Annons

Annons

Till toppen av sidan