Annons

Annons

Annons

Annons

Arboga

Insändare
Vi fattigpensionärer finns visst

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

”Rullatorn får du betala” konstaterar insändarskribenten som ett exempel på att pensionen ska räcka till mycket.

Bild: Amir Nabizadeh / TT

Annons

Replik på ledaren i Bbl/AT den 30 maj.

Käre ??. Tyvärr kommer jag inte ihåg ditt namn och den BBl/AT där du försökte ta kål på myten om fattigpensionärer har åkt till återvinningen

Jag ska också generalisera men tror på tre grupper av pensionärer.

65-gruppen, där två sammanboende nyss gått i pension från två välbetalda anställningar och därför hög pension. De kan leva välförtjänt bra, som du skriver, men hur många är det?

Annons

Annons

75-gruppen, som jag själv tillhör, kan vara en ensamboende kvinna som under hela sitt liv haft ett låglöneyrke. Jag har 14 094kr/mån i pension och ska betala skatt på det. Vill du byta inkomst med mig under ett halvår och berätta sedan för mig vilken hög levnadsstandard jag har och att jag inte förtjänar mer.

85-gruppen. Ofta ensamboende i behov av hjälp. Tror du att hjälpen är gratis? Icke! Rullatorn får du betala och om du är osäker och behöver larm likaså. Hemtjänsten kostar ganska mycket och du anses inte myndig nog att själv bestämma hur mycket och vad för slags hjälp du behöver. Duscha varje dag – kommer inte på fråga, var tacksam för att du får göra det två gånger i veckan. Jaså, tycker läkaren att du ska gå ut och gå varje dag? Nej vet du vad det får du göra två gånger i veckan. Många blir stressade och avstår från hemtjänsten trots att de behöver den. Hur mycket får den pensionären över i månaden?

Jag tycker du ska lägga ner tid och arbete att undersöka Hemtjänsten. Det är alldeles för mycket som inte fungerar så att de som behöver hjälp hamnar i kläm.

Myten om att du ”får” hjälp, den kan du snabbt ta död på. Passa då också på att undersöka kostnaderna på ett vårdboende. För den med låg pension blir inget över då de får betala för kost/logi/vård och dessutom hygienartiklar, toapapper, tvättmedel mm. Vill hon/han ge ett barnbarn konfirmations- eller studentpresent får hen helt enkelt be barnen stå för den kostnaden.

Annons

Annons

Här finns mycket att rota i. Ta hjälp av en ekonom och gå igenom alla kostnader, t ex de höga matkostnaderna. Ni kommer att hitta mycket som inte stämmer. Där kommer du att hitta de slantar du tycker ska gå till annat än pensioner.

Rik pensionär?

Annons

Annons

Till toppen av sidan