Annons

Annons

Annons

Annons

Arboga

Insändare
Sturevallen används mer än du påstår, Jonna

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Den nyttjandegrad av Sturevallen som majoriteten hävdar är felaktig, skriver Andreas Silversten (S).

Bild: Anders Brage

Annons

Vid debatten i medborgarhuset om Sturevallen berättade Jonna Lindman (M) att Sturevallen minsann ”nyttjas minimalt”. ”Bara 11 % årets alla timmar” fanns det aktivitet där.

Detta fick mig att fundera eftersom jag ofta ser aktivitet där när jag passerar centrum. Jag beslutade mig för att gå till botten med det påståendet. Jag fick ut alla siffror för bokningar av idrottsanläggningar och började räkna. Resultatet visat att de siffror som Jonna sagt under debatten är helt tagna ur luften och stämmer inte alls.

Annons

Sturevallen är öppen från maj till oktober. Den är bokningsbar mellan kl 08.00-22.00. Detta gör att det finns totalt 2 576 timmar som är bokningsbara under ett år. Under 2021 var 608 timmar bokade av föreningar och ungefär 400 timmar som skolan nyttjade anläggningen. Enkelt räknat blir det en täckningsgrad på nästan 40% inte 11%.

Annons

Om vi nu räknar på att nyttjandegraden ska täcka hela året och inte bara säsongen när anläggningen är öppen, blir nyttjandegraden 19 %, men det verkar ju konstigt att räkna in tid då anläggningen är stängd för säsongen.

För att sätta detta i sitt sammanhang tittade jag även på andra anläggningar som jämförelse. Konstgräsplanen vid Ekbacken har en nyttjandegrad på 19%. Meken 13 %. Ekbackens naturgräsplan 12%. Vasahallen har bokningar som motsvarar 29%. I Vasahallen är dock även skolor som inte alltid bokar så den används nog lite mer i verkligheten. Sturehallen toppar ligan med 65% nyttjandegrad.

Så varifrån Jonna har fått siffran 11% ifrån, det undrar i alla fall jag. Jag misstänker att hon har tagit totalt antal timmar på ett år, inklusive julafton, midsommarafton och hela nätterna för att lyckas få ihop den uträkningen.

Men är det verkligen rimligt göra så? Är det rimligt att i en debatt påstå saker som är helt fiktiva eftersom anläggningen inte går att boka under de timmar som Jonna hänvisar till? Används samma metod på övriga anläggningar så blir nyttjandegraden på konstgräsplanen precis lika stor, alltså 11 %. Menar Jonna att konstgräsplanen också ”nyttjas minimalt”? I sådana fall rekommenderar jag alla som vill behålla idrottsanläggningar i kommunen att inte rösta på P7 i valet, för då kanske konstgräsplanen blir nästa plats som ”förtätas”.

Annons

Jag förstår att Jonna och P7 har ett intresse att svartmåla Sturevallen som någon ödslig och oanvänd plats, men så ser inte sanningen ut. Sanningen kommer alltid fram förr eller senare och sanningen är att Sturevallen är en av de mest använda anläggningarna i tätorten.

Andreas Silversten (S)

Annons

Annons

Till toppen av sidan